Se-More
/
Se-More
De elektrificatie van voertuigen kent een exponentiële groei, waarbij laadinfrastructuur een cruciale bouwsteen vormt voor de energietransitie. Er worden verplichtingen opgelegd om laadinfrastructuur te implementeren, maar niet alle infrastructuur, is voldoende slim en duurzaam. Willen we echt een significante impact hebben op het verlagen van de netbelasting die een belangrijke rol speelt bij elektrificatie, dan moeten we niet alleen de laadpleinen en laadpunten slim en duurzaam maken, maar via energiemanagement systemen laten integreren en communiceren met gebouwbeheersystemen.
Dit project zorgt, via meerdere generische cases en diverse haalbaarheidsstudies, dat bestaande en toekomstige technologie over slim laden wijd verspreid wordt bij de verschillende doelgroepen: Vlaamse fabrikanten, elektro-installateurs, studieburelen, energieadviseurs, charge point operators, ... De bedoeling is dat slim laden niet beperkt blijft tot een kleine groep van partijen die de technologie kennen en kunnen implementeren. Het gaat om een nieuwe groeiende markt die door Vlaamse bedrijven moet opgepikt worden. Bovendien speelt slim laden een grote rol in het beperken van de investeringskosten van Fluvius in het distributienet. Doordat het project zich sterk zal focussen op praktische implementatie, zullen technologie-uitvoerders en -aanbieders aan de hand van hands-on workshops & demonstratoren op campus Howest alsook op Energyville én concreet uitgewerkte projecten bij eindklanten meer inzichten en ervaringen krijgen in slimme en duurzame laadpalen en laadpleinen.
Het einddoel is dat de Vlaamse installateurs en fabrikanten deze nieuwe groeiende markt oppikken.
Main section
Quick facts
/
Type: COOCK project
/
Locatie: Kortrijk
/
Opstart: oktober 2024
/
Looptijd: 3 jaar
Wat is het doel van dit project?
Het is belangrijk om de laadpalen en laadpleinen niet als afzonderlijk netwerk te zien, dit project reikt veel verder. We moeten tevens aantonen dat integratie en communicatie met lokale gebouwen waarin energieverbruik, opslag en opwekking aanwezig zijn in grote mate kunnen bijdragen tot het verlagen van piekbelastingen en netcongesties. Data zoals laadprofielen, planning/kalenders zullen ons hierop leren participeren en bijvoorbeeld voorrang geven aan bepaalde profielen in hun bedrijf of hun klanten die op bezoek zijn. Met de benodigde data voor handen kunnen CPO’s onderling informatie over klanten delen en gebruikersprofielen vastleggen. We zullen dit aantonen via meerdere generische cases dieuitgewerkt zullen worden in bedrijven. De verschillende cases zullen ons veel data opleveren, waardoor we meer zicht krijgen op de impact van slim en duurzaam laden op het netwerk (gelijktijdigheid). Welke generische cases uitgewerkt zullen worden, maakt deel uit van de diverse haalbaarheidsstudies aangeleverd vanuit de begeleidingsgroep. Een case zal zich meer toespitsen op infrastructuur, terwijl de andere meer de softwarekant in de kijker wil zetten. De kennis geabsorbeerd vanuit de haalbaarheidsstudies kan ook breed gedissemineerd worden naar de beoogde doelgroep. In dit project willen we, naast klassieke video of e-learning modules, netwerkevents,… vernieuwend uit de hoek komen met het maken van podcasts, die inspelen op het thema elektrische mobiliteit en de uitdagingen hieromtrent. Hierdoor kan je ook de druk bezette installateur op een attractieve manier bereiken tijdens een autorit. Naast podcasts zullen ook sociale media kanalen een breed publiek beogen. Eénmaal ze het project op die manier leren kennen, kunnen we hen activeren om ook de andere activiteiten binnen dit project te volgen. Doordat de betrokken doelgroep zowel technologie aanbieders als technologie uitvoerders omvat, kan een breed beeld verkregen worden van de specifieke noden en uitdagingen rond slim en duurzaam laden. De inzichten, marktkennis, technische en praktische kennisopbouw via de cases behaald via dit project zullen beide doelgroepen toelaten gerichter in te spelen op huidige en toekomstige noden van de eindafnemers en hun bedrijfsactiviteiten bij te sturen naar nieuwe businessmodellen die relevant worden door slim energiebeheer.
Wat is de rol van Howest?
In dit project worden enerzijds collectieve acties uitgevoerd alsook concrete ondernemerspecifieke projecten rond slim laden opgestart.
Collectieve acties: generische cases, workshops, artikels, digitale nieuwsbrieven, podcastsessies, netwerkevents, e-learning module.
Ondernemerspecifieke projecten: door zowel tech-aanbieders als uitvoerders rond slim laden + advies, opleidingen, exploratie en integratie.